3 underbara stränder i och kring Faro

Ett besök i Algarve innebär definitivt några utflykter till de många stränderna som går i varandra. Runt Faro finns många möjligheter till sol och bad samt kajakpaddling, dykning och surfing. Hela Algarvekusten är 130 km lång och stränderna är sandstränder, inte sällan omgivna av klippor eller kullar med kalksten. Man ska dock tänka på säkerheten när man badar i Atlanten då vattnet är kallt och kan bli lite vilt ibland samt orsaka farliga undervattensströmmar. Ofta bildas det stora vågor och det brukar alltid finnas flaggor på stränderna som indikerar om det är säkert eller inte att gå ned i vattnet. Röd flagga betyder att man helst inte ska bada, gul flagga att man ska vara uppmärksam och grön flagga att det går bra att ta sig ett dopp.

Praia de Faro

Ca 5 km från Faros stadskärna ligger Praia de Faro dit många turister som bor i staden går eller åker buss. När man flyger in mot Faro kan man se denna långsmala strand där det samlas många människor från världens alla hörn. Trots den välbesökta platsen är vattnet oväntat rent och klart, stranden är inte nedsmutsad och här finns flera aktiviteter att utforska. Snorkla, bada, lek med barnen och ät en glass eller prova en riktig portugisisk måltid på någon av restaurangerna i närheten. På kvällen kantas strandremsan av barer och trevligt nattliv. Stranden ligger också bara 5 minuter från flygplatsen så är man restrött och vill koppla av en stund innan man drar vidare, så är detta en utmärkt avstickare. Solstolarna här kostar 10 Euro att hyra och om man vill avbryta solandet med lite motion, kan man spela strandtennis eller vandra på vandringslederna intill.

Sandöarna vid Olhão

Drygt 8 km öster om Faro ligger tre sandöar – Farol, Culatra och Armona. Här kan man garanterat uppleva lugn och ro då det inte finns många hus i närheten. Visst kan det bli lite blåsigt här enstaka dagar, men friden man upplever liknar ingen annan. Här kan man även promenera i timmar på sanddynerna och utforska de tre öarna och ta sig med båt över till den ena ön från den andra. Om man sedan vill göra en liten avstickare på fastlandet i Olhão, ska man passa på att äta maten här som i stort sett helt kommer från havet. Bläckfisk, musslor och dorado står på menyn.

Till öarna tar man sig med färja från Olhão och för att komma dit kan man åka bil eller buss från Faro. Det tar inte lång tid alls.

Tänk på att gärna ta med matsäck om man ska ut till öarna. Det finns visserligen några få restauranger där men de är inte många. En heldagsutflykt med picknick är alltså att rekommendera.

Praia de Falesia vid Albufeira

Ibland kan det hända att man får åka en bit för att komma till guldkornen och ett sådant är Falésia Beach ca 35 km från Faro. Denna strand ger en magisk känsla med sina stora rödvita klippor i bakgrunden med de små pinjeträden på toppen och den intressanta floran. Här kan man gå 7 km utmed strandremsan och hoppa i vattnet när lusten tränger på. Trots att Praia de Falesia är en av Algarves mest populära stränder och erbjuder både aktiviteter och nattliv, anses atmosfären här vara lugn. Hit kan man enkelt åka med buss eller bil.