Tips inför resan till Portugal

Portugal är inte längre ett fattigt sydeuropeiskt land som inte får tillräckligt med turister. Faktum är att turismen i landet har ökat markant sedan landet kom in i EU. Lissabon hör till de mest besökta städerna i världen och svenskar har även numera bosatt sig här för att ta del av de låga skatterna. Här kommer lite råd och tips inför en resa till Portugal.

Klimat

Vädret i Portugal är varmt och soligt men i norr är det betydligt grönare än i de södra delarna. Väderleken och värmen skiljer sig dock åt beroende på om man vistas vid gränsen mot Spanien eller om man är vid kusterna. Eftersom Portugal ligger vid Atlanten, så är nätterna vid kusten mycket kyliga och dagarna mycket varma. Vattnet i havet är betydligt kallare än Medelhavet och det är alltid en lätt bris såvida man inte befinner sig nära Spanien där det ofta blir uppemot 45 grader på sommaren.

Bränder

På sommaren är bränder mycket vanliga i Portugal. Detta på grund av den torra växtligheten och eukalyptusträden som är torra som fnöske. En brand sprider sig därmed lätt. Rök aldrig i naturen och elda inte vid picknick etc.

Valuta

Portugal tillhör eurozonen och har alltså Euro som valuta.

Eluttag

Man behöver ingen adapter om man ska åka till Portugal. De har även samma spänning som i Sverige så man kan ladda telefonen eller använda sina elprylar på samma sätt där som hemma.

Tidszon

Portugal ligger i samma tidszon som Storbritannien, alltså en timme efter Centraleuropa och Sverige.

Dricksvatten

Man bör helst inte dricka vattnet i kranarna i Portugal, utan köpa vattenflaskor i affären för att vara på den säkra sidan. I annat fall, koka vattnet först. Många byar på landsbygden har egna brunnar som de hämtar vatten ifrån men även detta vatten ska man undvika att dricka. Sjukvården är inte lika bra som i Sverige eller länder som exempelvis Tyskland och Frankrike. Blir man magsjuk är det vanligt att man får ligga i ett rum fullt av kräkande människor, vilket inte gör saken bättre.

Apotek finns det gott om i de flesta kvarter och har man ett recept som måste hämtas i ett portugisiskt apotek, kan man be sin svenska läkare faxa ned det eller skicka det via mail. Man bör alltid ha det europeiska försäkringskortet till hands så att man kan gå till vilken läkare som helst utan att betala en förmögenhet för vården.

Hyra bil i Portugal

De stora internationella biluthyrningsfirmorna finns även här och på flygplatser eller vid järnvägsstationer kan man hitta namn som Avis, Hertz eller Budget. Att hyra bil är billigt men är man under 25 måste man betala en avgift. Normalt finns det annars inga dolda avgifter men kolla för säkerhets skull med firman innan. Det kan i vissa fall variera och man måste betala tillägg om man vill ha GPS, bilbarnstol osv. A-vägar betyder att de är avgiftsbelagda men det finns bara ett fåtal sådana i landet. Många hyrbilsbolag hyr inte ut bilar till personer över 70 år. Undvik firman Goldcar, då de har ett ganska dåligt rykte.

Skor och kläder

Portugal har en stor textil- och skoindustri trots konkurrens från Kina. Passa därför på att köpa kläder och skor av hög kvalitet till lägre priser än hemma. Just skor kan man fynda ordentligt här.

Språk

Språket i Portugal är portugisiska men man är överlag mycket bra på engelska. Förmodligen för att filmer och tv inte dubbas till det inhemska språket utan är textade precis som i Sverige.