Sevärdheter i Faro du inte får missa

Om man befinner sig i Faro vid Algarvekusten så får man inte missa några sevärdheter som gör vistelsen ännu rikare. Eftersom Faro är den största staden i södra Portugal, finns det många saker att titta på eller besöka. I staden finns ett flertal murar och byggnader som härstammar ända från den moriska perioden. Här kommer 5 sevärdheter man bara måste se i Faro.

Katedralen i Faro

Den romersk-katolska katedralen i Faro är verkligen ett landmärke. Den upprättades under sent 1300-tal för att hedra jungfru Maria. I Portugal finns många helgon och platser som hedrar dessa. Från tornet har man en fantastisk utsikt och kan se lagunerna och stränderna.

Många delar har byggts till eller tagits bort på grund av krig eller naturkatastrofer. Glöm inte att titta på den vackra orgeln från 1700-talet i kineseridekor.

Ria Formosa nationalpark

En av de vackraste platserna i Europa, är Ria Formosa som både har laguner och våtmarker, stränder och öar samt små kanaler. Här kan man finna ett massivt fågelliv. Mängder av olika arter går att beskåda här, bland andra flamingos och ormvråk men även kameleonter. Oftast är det fåglar som övervintrar här eller andra arter på väg till eller från Afrika. Ett måste för fågelskådaren och djurälskaren. Naturparken är ca 170 kvadratkilometer stor och sträcker sig 60 km. Den börjar ca 7 km från staden Faro och hit kan man ta sig med bil eller genom organiserade turer. Väl där kan man åka med båt genom de många bassängerna och öarna och få en mycket intressant och naturskön upplevelse.

Maritima museet eller Maritime Museum

Eftersom Faro är en gammal hamnstad så bör man titta in på ett museum som visar gamla föremål och kultur i den andan. På det Maritima Museet går färgerna i havets egna nyanser. Blått, turkost och grönt omger en när man kliver in och här kan man lära sig allt om gamla fiskemetoder, redskap och sjöfart i allmänhet. Portugiserna var ju, som de flesta vet, ett resande folk för flera hundra år sedan och detta är fortfarande viktigt för dem. På detta museum är det inte dyrt att gå in. 1 Euro kostar det så det gör nog ingen större skillnad i plånboken. Och man lär sig garanterat något. Även utsidan på museet är utsökt och går i blå och vita toner.

Cidade Velha

Stadskärnan i den traditionella hamnstaden Faro, heter Cidade Velha och är kantad av små söta gränder, färgglada hus och massvis med butiker. Många av husen är rätt nedgångna men det är just det som ger staden sin charm. Cidade Velha betyder den gamla staden och är, som man kan gissa, motsvarigheten till Gamla Stan i Stockholm. Här kan man promenera i timmar och slinka in bland de många affärerna, bagerierna eller kaféerna. Ät den berömda nationalrätten Bacalhau eller ta en pasteis de nata eller några farturas på promenaden. Stadsdelen har även ett gediget nattliv som inte går av för hackor.

Estadio Algarve

För den fotbollsintresserade kan Estadio Algarve vara en trevlig sevärdhet. Den byggdes inför fotbolls-EM 2004. Den kan ta emot över 30 000 åskådare och här går finalen i Algarve Cup av stapeln varje år. Stadion är också hemmaarena för Gibraltar national football team. Den anses vara en av Portugals mest använda arenor och anordnar fotbollsmatcher från hela Europa, trots att den är en aning mindre än andra fotbollsarenor.